Ocet jabłkowy na odchudzanie – właściwości i zastosowanie

Ludzie stosowali ocet jabłkowy od wieków jako dodatek polepszający smak potraw oraz do konserwowania żywności. Ceniono go także za działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Był powszechnie stosowany jako środek do odkażania ran i zwalczający pasożyty. Dziś wiele badań wskazuje, że oprócz walorów smakowych i zabezpieczających, ocet jabłkowy posiada wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości.

Ocet jabłkowy – jak powstaje i jakie ma właściwości

Ocet jabłkowy jest wytwarzany z rozgniecionych jabłek, wody i drożdży. Taka mieszanina powinna przebywać w zamknięciu przez około 30 dni. W tym czasie drożdże zamieniają cukry pochodzące z jabłek w alkohol. Następnie następuje proces fermentacji wywołany przez bakterie Acetobacter, które zamieniają alkohol w kwaśny ocet. W ten sposób powstaje substancja bogata w składniki odżywcze, enzymy trawienne, pektyny, aminokwasy i polifenole. Ocet jabłkowy to także dobre źródło wielu witamin z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego. Posiada także wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków: magnez, potas, fosfor, sód i żelazo.

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ocet jabłkowy powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce zwłaszcza przed miesiącami zimowymi, gdy ryzyko wystąpienia infekcji znacznie wzrasta. Jest doskonałą alternatywą dla wszelkich syntetycznych środków na przeziębienie i grypę. Ma właściwości rozrzedzające wydzieliny, dzięki temu szybciej pozbędziemy się uciążliwego kataru lub kaszlu. Ocet jabłkowy to także źródło cennych bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium, które stymulują naszą odporność, usprawniają procesy trawienne, zapobiegają różnym dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego i przyśpieszają proces powrotu do zdrowia. Ocet jabłkowy to naturalny i bezpieczny sposób na zmniejszenie lub wyeliminowanie wielu objawów związanych z zespołem jelita drażliwego. Badania wykazały, że ocet jabłkowy posiada właściwości antybakteryjne, co oznacza, że jest w stanie pokonać chorobotwórcze zarazki, które wywołują przeziębienia. Dzięki naturalnej zawartości witamin i minerałów ocet jabłkowy jest bardzo dobrym źródłem wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Do jego licznych dobroczynnych właściwości należy doliczyć obniżanie poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla diabetyków. Ocet jabłkowy pomaga ograniczyć wchłanianie węglowodanów oraz redukuje indeks glikemiczny żywności, którą spożywamy, co z kolei może być pomocne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Badania pokazują, że spożywanie octu jabłkowego wraz z posiłkiem, pomaga zwiększyć uczucie sytości, co wpływa na zahamowanie apetytu i zmniejszenie ilości kalorii, jakie przyjmujemy w ciągu dnia.

Szklanka ciepłej, przegotowanej wody z łyżką octu jabłkowego i miodu to doskonały sposób na pozbycie się zgagi. Taka mieszanka wpływa także na przywrócenie właściwej flory bakteryjnej w jamie ustnej, zapobiegając nieprzyjemnemu posmakowi i zapachowi.

Ocet jabłkowy jest jednym z najlepszych, naturalnych środków wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Skutecznie reguluje ciśnienie krwi oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu zwiększając jednocześnie poziom tego dobrego.

Tradycyjnie ocet jabłkowy stosowano do oczyszczania i dezynfekcji, leczenia zakażeń grzybiczych np. w grzybicy paznokci, infekcjach uszu, oraz jako środek zabijający pasożyty i usuwający brodawki.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy polecany jest przez dietetyków i trenerów personalnych jako świetny produkt na odchudzanie. Wokół właściwości zrzucania wagi za pomocą octu jabłkowego krąży wiele mitów. Zobaczmy, jaka jest prawda.

Ocet jabłkowy pomaga szybko zgubić nadmiar tkanki tłuszczowej

Podczas kuracji octem jabłkowym efekty widoczne są bardzo szybko. Niestety mniejsza waga wynika głównie z usuwania nadmiaru wody z organizmu. Przy piciu odpowiedniej ilości płynów, wspomagamy za to efekt detoksykacji, spowodowany przez ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy przyspiesza redukcję tłuszczu

Stosując dietę redukcyjną, picie octu jabłkowego może przyczynić się do szybszych efektów odchudzania. Dzieje się to za sprawą związków zawartych w jabłkach, które powodują rozszczepianie się komórek tłuszczu, a tym samym szybsze ich spalanie.

Ocet jabłkowy wspomaga metabolizm

Systematyczne picie octu jabłkowego działa korzystnie na trawienie i przyspiesza tempo przemiany materii. Ilości spożywanego octu jabłkowego powinny jednak być ściśle dobierane, gdyż jeżeli wypijemy go za dużo, możemy podrażnić śluzówkę żołądka.

Wystarczy pić ocet jabłkowy, aby schudnąć

Jeżeli chcemy szybko i skutecznie zrzucić wagę oraz utrzymać dobre efekty, musimy stosować dobrą diet i systematycznie ćwiczyć. Samo picie octu jabłkowego wspomoże trawienie, jednak nieznacznie przyczyni się do zrzucania wagi.

Ocet jabłkowy – jak stosować?

Ocet jabłkowy można dodawać do potraw oraz przyjmować w postaci rozcieńczonej jako napój. Typowa dzienna dawka to 1-2 łyżki octu rozcieńczone w 250 ml przegotowanej wody. Dla polepszenia smaku, do tak przyrządzonego napoju można dodać łyżkę miodu, co dodatkowo zwiększy walory zdrowotne.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Wybierając ocet jabłkowy w sklepie, zwracajmy uwagę na te niefiltrowane i niepasteryzowane. Taki ocet jest lekko mętny.

Można także w bardzo łatwy sposób przygotować samemu w domu, naturalny ocet jabłkowy według prostego przepisu.

  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub papierówki). Jabłka muszą być dojrzałe, czyli zawierające odpowiednią do fermentacji ilość cukrów.
  • 1 i 1/2 l przefiltrowanej wody.
  • 3-5 łyżeczek naturalnego miodu jako naturalną pożywkę dla bakterii.

Sposób przygotowania:

Do wyparzonego wcześniej naczynia wrzucamy umyte i pokrojone jabłka wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi (pozbawione ogonków). Zalewamy je chłodną, przefiltrowaną wodą, tak aby jabłka były w całości przykryte i dodajemy kilka łyżeczek miodu. Dokładnie mieszamy wyparzoną, drewnianą łyżką i przykrywamy lnianą ściereczką, którą mocujemy gumką recepturką. Taka „pokrywka” zabezpieczy nasz ocet przed dostaniem się muszek owocówek. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce i zacienione miejsce. Cały proces powstawania octu jabłkowego trwa około 4 tygodni. Proces fermentacji kończy się, gdy woda przestanie się pienić. Wówczas przelewamy ocet przez jałową gazę do szklanych, wyparzonych butelek, które szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Tak przygotowany ocet można przechowywać nawet przez kilka lat.

Zobacz również: Efedryna – skuteczna podczas redukcji?

Warto wiedzieć:

Ekologiczny ocet jabłkowy ma duże znaczenie w utrzymywaniu prawidłowego pH w żołądku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.